Agenda

zondag 17 april 2016
15.00-17.00 uur
Opening nieuw seizoen!

Speulplek

Ooijse Graaf wordt Speulplek.
Omdat de nieuwe wijk Ooijse Graaf voorlopig maar ten dele gerealiseerd kan worden, is een groot braakliggend terrein ontstaan. Dit terrein is in de afgelopen jaren omgevormd tot De Speulplek: een groene leefruimte voor jong en oud.

De Speulplek krijgt er een vlindertuin bij


Op initiatief van buurtbewoners wordt dit voorjaar aan de straatkant van de Rietlanden een vlindertuin van ongeveer 60 vierkante meter aangelegd. Een uitnodigende entree voor een bezoek aan de Speulplek. Ook basisschool Op Weg en het kinderdagverblijf zijn hier bij betrokken.

Het onderhoud
De tuin gaat rond maart aangelegd worden met behulp van kinderen. Eenmaal aangelegd vraagt dit natuurlijk onderhoud en daarvoor hebben we op dit moment al een groep van 6 vrijwilligers.

Het beplantingsplan
Het beplantings plan wordt gemaakt door Marjon van der Steen van NME-plaza. De financiering en middelen zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting de Speulplek, Oosterpoort en de gemeente Ubbergen.

Hulp
Heeft u zin om mee te helpen? We gaan begin maart aan de slag.

U kunt contact opnemen met marieke.van.engelen@gmail.com of 024-3505431

 

U kunt natuurlijk ook gewoon komen genieten van de mooie vlinders!

 

 

 

 

Hoe lok je vlinders naar een tuin?

Allereerst heb je bloemen nodig waar veel nectar in zit, het voedsel voor vlinders. Vlinders gebruiken hun lange roltong om deze nectar te drinken. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van lente tot herfst.

 

Zonder rupsen geen vlinders. Rupsen zijn dol op bladeren, maar niet zomaar alle bladeren, ze zijn namelijk behoorlijk kieskeurig. Wil je een variatie aan vlinders krijgen dan moet je ook hier rekening mee houden. Planten die door rupsen gegeten worden noemen we waardplanten. Vlinders zetten hun eitjes hier op af.

Vlinders kunnen zichzelf niet warm houden en hebben zonnewarmte nodig om te kunnen vliegen. Daarom zitten ze graag in de zon en uit de wind. De Arena op de Speulplek kan gebruikt worden als opwarmplekjes. Daar kunnen ze lekker zonnen voordat ze weer verder vliegen.

 

In onze nieuwe vlindertuin komen dus nectar en waardplanten die van lente tot herfst bloeien en ook niet onbelangrijk: de planten zijn gekozen op hun educatiewaarden en zullen niet giftig zijn.

Op vlinderplanten zullen ook bijen af komen en dat is goed nieuws want het gaat niet goed met de bij, wereldwijd verdwijnen zowel honingbijen als wilde bijen. U hoeft hiervoor niet bang te zijn want de meeste bijen steken niet! Dat komt omdat ze niet in een groep leven en dus ook geen kolonie te verdedigen hebben. En speciaal voor deze alleen-levende (‘solitaire’) bijen gaan we samen met de kinderen van school een bijenhotel maken.

 

 

Facebooktwitterlinkedin