Agenda

zondag 17 april 2016
15.00-17.00 uur
Opening nieuw seizoen!

Speulplek

Ooijse Graaf wordt Speulplek.
Omdat de nieuwe wijk Ooijse Graaf voorlopig maar ten dele gerealiseerd kan worden, is een groot braakliggend terrein ontstaan. Dit terrein is in de afgelopen jaren omgevormd tot De Speulplek: een groene leefruimte voor jong en oud.

21 maart: opening van vlindertuin en insectenhotel op de Speulplek

IMG_7033 - DB - 20150321

Een jaar geleden hadden een aantal buurtbewoners aan de Rietlanden in Ooij een droom. Zij wilden een vlindertuin maken op de Speulplek. Na een jaar plannen maken, deskundigheid in huis halen (Marjon van der Steen van NME-plaza) en voldoende vrijwilligers er bij betrekken, was het op 21 maart tijd om de vlindertuin te openen.

Zie de foto’s

’s Ochtends was de werkgroep vlindertuin al aan de slag gegaan om de planten klaar te zetten volgens het zorgvuldig opgestelde beplantingsplan van Marjon. De tere plantjes hadden geen last van uitdrogingsverschijnselen, want er viel gelukkig voldoende nattigheid naar beneden.

Het hele dorp was uitgenodigd voor de opening van de vlindertuin. Vooral ouders met jonge kinderen waren naar de Speulplek gekomen. Op de peuterspeelzaal en de kinderopvang was veel aandacht besteed aan de vlindertuin. En ook bij de Spar kon je er niet om heen; daar lagen namelijk heel veel kleurplaten met een prachtige vlinder er op. Kinderen die deze kleurplaat kwamen inleveren, kregen een verrassing: zaadjes voor bloemen waar vlinders dol op zijn en ook snoepjes waar kinderen dol op zijn. De werkgroep vlindertuin was onder de indruk van de hoeveelheid prachtig ingekleurde vlinders die de kinderen mee hadden genomen! De vlindertuin begon al kleurrijk!

Niet alleen werd op deze dag de vlindertuin geopend, ook het insectenhotel! In het insectenhotel is plek voor oorwurmen, lieveheersbeestjes, kriebelbeestje, vlinders en solitaire bijen… Ja, Joke weet wel waar insecten van houden! Zij heeft het hotel namelijk helemaal alleen gemaakt!

Iets na 15 uur was het tijd voor de theateract van Johannet König. Zij speelde de receptioniste van een hotel die wachtte op de eerste vlinders en insecten. Toen die niet kwamen, riep ze hulp in van het publiek. Maar ook het publiek kreeg het niet voor elkaar… Gelukkig had Johannet een prachtige bloemenjurk meegenomen en wist ze wel iemand die deze jurk goed zou staan: Ans van de Spar natuurlijk! Ans kon met deze bloemrijke jurk vast wel wat vlinders lokken. Maar Ans had nóg een belangrijke taak; zij mocht het insectenhotel officieel openen. En dat deed ze alsof ze het dagelijks doet!

Daarna vertelde Marieke hoe het plan voor een vlindertuin tegenover haar huis ooit in haar hoofd ontstond. Marjon kon gelukkig het publiek laten horen hoe deskundig ze was. Ze legde uit dat er heel veel verschillende planten in de tuin staan. Met al die verschillende planten kun je verschillende vlinders maar ook rupsen aantrekken. Ze vertelde dat vlinders en rupsen net als mensen houden van afwisseling. Dat begreep iedereen wel, maar toen ze zei dat wij toch ook niet iedere dag patat willen eten, snapten de kinderen er niet zo veel meer van…

Veel mensen hebben meegewerkt aan de vlindertuin. Zij werden allemaal bij naam genoemd en bedankt: Marjon, Johannet, de werkgroep Speulplek, Joke, de Spar, Dave van garage Ooij, Ans en de werkgroep vlindertuin.

Toen het officiële deel was afgelopen, bleven veel mensen daarna nog om te helpen bij het vullen van het insectenhotel, om te kleuren, te plakken, een kopje koffie te drinken, met elkaar te praten…

Al met al was het een goed bezochte opening (zo’n 50 mensen) en er waren veel positieve reacties op het initiatief voor en vlindertuin en insectenhotel. Als je toen of nu dacht: hé, daar wil ik ook wel wat mee! Meld je dan aan bij de werkgroep voor bijvoorbeeld onderhoud, het organiseren van activiteiten, water geven, meedenken of gewoon de nieuwsbrief van de vlindertuin. In de nieuwsbrief staan de laatste weetjes en op de website van de Speulplek vind je ook regelmatig informatie over de vlindertuin en het insectenhotel. We houden jullie op de hoogte wanneer de eerste vlinders en insecten zijn ingecheckt!

Vlindergroet,

Werkgroep vlindertuin

Facebooktwitterlinkedin